Žvýkačka
Při archeologických výzkumech byly nalezeny kousky smoly, které naši dávní předkové používali na žvýkání. Také v historických pramenech nalezneme, že staří Řekové žvýkali pryskyřici ze stromů, které rostly (a rostou dodnes) v Řecku a Turecku.
Podobně tomu bylo u Indiánů. Před více než 1 000 lety žvýkali Mayové ve Střední Americe šťávu z gumovníku a Indiáni v Nové Anglii zase mízu ze smrku. Tento zvyk převzali i bílí usedlíci a začali sbírat ztvrdlou pryskyřici a vyrábět si z ní svoji domácí žvýkačku přidáním včelího vosku.
První žvýkačka vyráběná k obchodním účelům se objevila až roku 1848. Vyráběl ji John B. Curtis se svým bratrem. Tak, jako u mnohých nových výrobků, i zde trvalo určitou dobu, než se lidé s výrobkem seznámili a začali ho ve větším množství kupovat. V očekávání většího úspěchu se v roce 1850 přestěhovali z Bangoru do Portlandu a kromě své “smrkové” žvýkačky začali vyrábět také “parafinovou” žvýkačku. Během doby “smrková” žvýkačka ztrácela na popularitě, částečně kvůli nečistotám, které se tam z pryskyřice dostávaly a které se nedaly odstranit.
První patent (bylo to číslo 98 304) na žvýkačku obdržel 28. prosince 1869 William Finley Semple z Ohia. Semple však žvýkačku nikdy komerčně nevyráběl.
Velký zlom přišel téhož roku odjinud. Bývalý mexický president Antonio Lopez de Santa Anna koupil šťávu z gumovníku v naději, že ji prodá. Přemlouval Thomase Adamse, fotografa a vynálezce, aby ji koupil. Adams chtěl tuto šťávu vulkanizovat a použít ji místo kaučuku. Vulkanizace se mu však nedařila. Všiml si však, že Santa Anna často tuto ztvrdlou šťávu žvýká. Zklamán svými neúspěchy s vulkanizací, uvařil malou dávku gumovníkové šťávy v kuchyni a vytvořil tak žvýkačku. Poté dal Adams menší dávku žvýkačky do místního obchodu na zkoušku: žvýkačka šla na odbyt.
V roce 1871 si nechal Adams patentovat stroj na výrobu žvýkačky aby mohl vyrábět větší množství. Do žvýkačky přidal lékořici, aby přilákal více lidí. A opět měl úspěch. Byla to první ochucená žvýkačka a jmenovala se “Black Jack”. V té době změnila žvýkačka tvar z hrud do tyčinek. Se svým úspěchem pokračoval zavedením výroby žvýkačkou Tutti-Frutti. Jeho žvýkačka byla prvním zbožím, které začaly prodávat v prodejních automatech v New Yorku v roce 1888.
Dalším mezníkem mužem, který je spojen s vývojem žvýkačky, je John Colgan, drogista z Kentucky. Roku 1880 začal přidávat příchuť už přímo do cukru a ten teprve do šťávy. Touto drobnou změnou docílil toho, že příchuť vydržela ve žvýkačce mnohem déle.
"JUICY FRUIT" se začala vyrábět v roce 1893
V roce 1892 se objevuje na "žvýkačkovém" trhu Wm. Wrigley Jr. a "Wrigley" se stává pojmem. Charakteristické balení v plátcích po pěti kusech samostatně balených a spojených přebalem s otevřenými konci se objevilo ve 40. letech 20. století. Tak poznala žvýkačku válečná generace v Evropě.
Wrigleyova peprmitka z 20. let 20. století
Poslední významnou inovací bylo zavedení žvýkačky bez cukru v 50. letech 20. století.