Naše chuti vnímáme jazykem ... Kolik ?
Na otázku jaké chuti vnímáme odpoví asi většina, že 4. Že je to samozřejmé? Ano i když se to běžně učí ve škole, s námi se dozvíte, že existuje 5 základní chuť!
Naše chuťové ústrojí se tvoří z pohárků, které vnímají chuť, ty jsou umístěny nejen na jazyce ale i v horní části hltanu. Receptory jsou tedy chuťové pohárky, které v sobě mají vlákna mozkových nervů, a jsou drážděny látkami rozpuštěnými ve slinách. Každá látka působí na jiný receptor a díky tomu rozlišujeme chuti.
Slaná chuťDíky této chutí rozpoznáváme v námi příjmané potravě soli, kteréjsou pro nás životně důležité, protože udržují v organisu správný vodní režim. V případě jejich nedostatku nejsme schopni odfiltrovat v ledvinách vodu z tvořící se moči. Kdyby se toto nedělo, nefungoval by návrat pro nás ta důležité tekutiny do těla, pro další použití. Kyselá chuťTu vnímáme díky třem různým bílkoviným “anténám”, které se nalézají v chuťových buňkách. Člověku jsou příjemné chuti nakyslé, silnější kyselé chuti ovšem působí spíše odpudivě. Důvodem je, že velké množství kyselin se tvoří například v rozkládajícím se mase a dalších závadných potravinách. A samotné kyseliny nám mohou poškodit orgány a tkáně. Jejich tvorba navíc prozrazuje přítomnost bakterií, které by nám mohli hodně vážně ublížit. Dalo by se tedy říci, že kyselá chuť je chemickým varováním před zkaženou potravou. Hořká chuťMolekuly hořké chuti jsou velice různorodé, takže je celkem obdivuhodné, že z této “změti” vyvolává v našich chuťových buňkách jeden stejný vjem. Opravdu hořkou chuť nemá rád nikdo, protože představuje varování před nebezpečnmi látkami (co je hořé, je potencionálně jedovaté). Velmi hořkými jedy jsou například nikotin nebo strychin. Hořký je i kofein, který je pro nás cenný díky jeho stimulujícím účikům, ale v limonádách jeho hořkou chuť přebíjíme sladidly. Sladká chuťJe opakem hořkého, a prozrazuje přítomnost cukrů. Přírodní cukry se vážou na chuťový receptor a vyvolávají v chuťové buňce uvolnění molekuly gustducinu. Ta potom aktivuje některé enzymy v chuťové buňce, výsledkem je, že se aktvivují přesně určené biochemické reakce, které nakonec končí tím, že do buňky je odepřen vstup iontům draslíku. To vede k tvorbě nervového vzruchu. Chuť umamiPátou základní chutí, kterou každý nemusí znát je umami. Název pochází z japonštiny, kde se takto označuje saturejka (bylina).
|